Om

2014 bestämde jag mig för att starta eget. Efter 22 år i branschen som anställd var det dags att vidga vyerna och skapa något på egen hand. Jag hade hållit på med plasmaskärning alla de 22 åren och visste egentligen inte ett jota om svetsning eller svetsmaskiner. Däremot hade jag ett stort kontaktnät i branschen bland återförsäljare, slutkunder, leverantörer och konkurrenter. Som av en händelse startade ungefär samtidigt Jasic ett dotterbolag i Tyskland tillsammans med några branschkollegor som under åren har kommit att bli nära personliga vänner till mig.
Företaget i Tyskland kom att heta Elkraft GmbH och ägdes till en del av Jasics moderbolag i Shenzhen i Kina och en del av Swarog i St Petersburg, Ryssland. Swarog var på den tiden en av Jasics största distributörer i hela världen. En liten del av Elkraft ägdes av anställda och privata investerare i Tyskland.

Elkraft kom tyvärr att bli världens förmodligen mest kortlivade varumärke.
När Ryssland invaderade Krimhalvön i Ukraina blev det ekonomiska sanktioner som drabbade finansieringen av Elkraft från dess delägare Swarog. Jasic ville inte ta hela ansvaret och drog sig ur. I december 2015 kastade Swarog in handduken och stängde ner Elkraft.
Men, jag tyckte om maskinerna. Kvaliteten var mycket hög, och svetsegenskaperna var utmärkta. Det fanns några alternativa vägar att komma över Jasic-maskinerna till rimliga villkor och jag växlade snabbt över till att sälja maskinerna i orange kostym istället för den gul/svarta Elkraftdesignen. Då blev även sortimentet bredare.
Idag driver jag flera företag. Ett av dem är Fagon AB, som jag köpte i december 2021. Fagon grundades redan 1986 och drevs som ett handelsbolag fram till 2021 då det blev ombildat till det aktiebolag som det är idag. Fagon AB är din leverantör av svetsutrustning med högsta kvalitet! Jag ska skriva lite mer om min syn på kvalitet lite längre ner.

Idag distribueras Jasic i Europa genom Wilkinson Star i Manchester, Storbritannien. Wilkinson lagerför normalt omkring 7500 Jasic-maskiner, och har ett enormt lager av reservdelar och en väl utbyggd serviceorganisation.
Wilkinsons fantastiska lager och support i kombination med den unika 5-åriga garantin* på strömkällorna gör Jasics produkter till några av de tryggaste investeringarna man kan göra när det gäller svetsutrustning.

Vi har under 2021 flyttat till stora och ändamålsenliga lokaler där vi kan lagerföra en tillräcklig volym produkter och även kan serva, validera och reparera maskiner och slangpaket. Vi har egen servicetekniker anställd och lagerför de produkter som löpande säljs. Det som vi inte har på lager kan vi oftast få hem inom loppet av några dagar.

Vad är då kvalitet?
För oss räcker det inte med att det är en produkt som fungerar bra och sällan går sönder. När man säljer några hundra maskiner om året så händer det hela tiden saker, även om det bara är några bråkdelar procent maskiner som drabbas av någon form av problem.
Support från leverantören är avgörande. Snabba svar från teknikerna, snabba leveranser av reservdelar och inte minst att man har vettiga priser på reservdelar.
Många stora tillverkare av svetsmaskiner tar ut priser där t ex ett nytt kretskort till en bärbar svets kostar nästan lika mycket eller till och med mer än ny maskin. Det tycker inte vi är hållbart. Jasic håller en vettig prisnivå på sina reservdelar. Oftast kan vi få hem reservdelar till hållbara priser på en eller ett par dagar.
Med egen servicetekniker kan vi då till dig som kund erbjuda en helhet där alla aspekter på kvalitet är på topp.
Jasics maskiner går sällan sönder, och när de gör det så får du snabb och effektiv hjälp. Och skulle problemet inte omfattas av garanti så kan vi i de allra flesta fallen reparera till ett överkomligt pris.
Det är kvalitet!

Välkomna att handla hos oss på Fagon!

Philip Marriott
VD

*Den 5-åriga garantin är villkorad att man registrerar sin produkt inom 28 dagar efter köpet.